Begga-festival 2024

Mayken Verhulst,
Moeder van de Bruegeldynastie

(Tickets kan je nu al bestellen via uitin.mechelen of zondag aan de Begijnhofkerk)

De prachtige begijnhofkerk vormde altijd al het hart van het begijnhof en zijn oorspronkelijke vrouwelijke bewoners. Ze is dan ook het ideale kader voor een evenement met focus op de vrouw.

In deze tweede editie van het Begga-festival zetten we de fascinerende Mayken Verhulst in de kijker.
Deze schilderes, miniaturist, uitgeefster en zakenvrouw werd geboren in de Katelijnestraat, nu het huis ’t Vliegend Peert, op een steenworp van het Begijnhof. Zelf een succesvolle artieste in haar tijd, kan ze beschouwd worden als de stammoeder van de Bruegeldynastie.  Ze was niet alleen de artistieke mentor van haar schoonzoon Pieter Bruegel de Oude. Na zijn vroege dood en die van  haar dochter nam ze haar kleinzonen Pieter en Jan onder haar vleugels, gaf hen een warm nest en zorgde voor hun artistieke opleiding.
En toch verdween ze in de plooien van de geschiedenis.
Wij halen de Mechelse Mayken uit de coulissen en zetten haar volop in de spotlights.

 11-12u: Mevrouw Renaissance

Kristien Bonneure ontvangt Leen Huet, auteur van de biografie van Pieter Bruegel, voor een boeiend gesprek over Mayken Verhulst en haar belangrijke artistieke invloed op de Bruegels.
Organiste en onderzoekster Annelies Focqaert geeft ons een inkijk in de intrigerende wereld van orgels en de geschiedenis van het kerkorgel van de Begijnhofkerk. En dramaturge Barbara T’Jonck licht een tipje van de sluier van het creatieproces van de theatermonoloog ‘Mayken’.
Tussendoor kan je genieten van muzikale intermezzi,  gebracht door leerlingen uit de orgelklas van het Conservatorium Mechelen.

 14-15u: Mayken

 Multitalent Mayken Verhulst was de spilfiguur van een kunstenaarsfamilie. 7 generaties schilders gingen haar na, maar haar eigen werk ging compleet verloren. Maykens onzichtbare oeuvre neemt buitengewone proporties aan in de verbeelding van Veroline Vanderbeek. Misschien was zij wel een groter kunstenaar dan haar mannelijke omgeving? Als laatste telg van 7 generaties banketbakkers vermoedt Veroline parallellen met de schaduwgeschiedenis van vrouwen in de patisserie. In deze solo, gebaseerd op 'Mevrouw Renaissance' van Leen Huet,  gaat ze op zoek naar verborgen vrouwelijkheid, werk, kunst en ambacht.
Tekst en spel: Veroline Vanderbeek
Muziek: Abel Baeck (a.k.a. No Label)
Dramaturgie en eindregie: Barbara T'Jonck

 16-17u: Air

Naast Mayken Verhulst zetten we ook het kerkorgel in de kijker. 
Verhuisd vanuit de kerk van Battel, heeft dit historisch waardevolle en elegante orgel een nieuwe thuishaven gevonden in de Begijnhofkerk. Tijdens dit concert, kan je al zittend in een comfortabele zetel, liggend of rondwandelend de fantastische akoestiek in alle hoeken van de kerk ervaren en genieten van hemelse muziek in een uniek en betoverend decor.
Op het programma staat heerlijke orgelmuziek uit Maykens tijd in confrontatie met zinderend nieuw werk voor blokfluit van vrouwelijke, hedendaagse componisten.
 Annelies Focquaert: orgel
Tomma Wessel: blokfluiten

Praktische info:

Zondag 10 maart 2024
Begijnhofkerk, Nonnenstraat Mechelen
11u: Mevrouw Renaissance - Kristien Bonneure in gesprek – ticket: 14 euro
14u: Mayken - een theatermonoloog, Veroline Vanderbeek – ticket: 14 euro
16u: Air - wandelconcert met Annelies Focquaert en Tomma Wessel – ticket: 14 euro
“All-in”: kom je naar de drie voorstellingen, dan betaal je 35 euro
Tickets kan je bestellen via uitin.mechelen of zondag aan de Begijnhofkerk (cash, payconiq of bancontact-app)